Международно изложение на научни издателства

Първото издание на събитието „Международно изложение на научните издателства“ е организирано през 2013 г. В него се включват 35 лектора и над 100 участници.

На 8 май 2015 г. в Библиотечно-информационния център на Технически университет, гр. София, Българският информационен консорциум организира международното изложение „БиблиоСвят: Наука и технологии“ на научни издателства и техни партньори в области медицина, фармация, химия, физика, технически, природни науки и др.

БИК е сдружение с нестопанска цел и е единственото обединение на библиотеки в България, което съдейства за разпространяване на електронни ресурси с научно съдържание. Създадено е през 2002 г. от Нов български университет, с подкрепата на Американски университет в България, Технически университет, София и Стопанска академия, Свищов.

Програмата на изложението включва представяне на електронни списания и книги, както и разпространение на материали за продукти и услуги на издателствата, чрез изложбени щандове.  Участват представители на ABE-IPS Sp. z o.o, CAB International, EBSCO Information Services, Elsevier, B.V., Gale Cengage, Nature Publishing Group/Palgrave Macmillan, Royal Society of Chemistry, Scientific Knowledge Services, Taylor& Francis и Thieme Publishing Group.

На 4 май 2017 г. се провежда третото издание на изложението„БИБЛИОСВЯТ: СОЦИАЛНИ НАУКИ И ХУМАНИТАРИСТИКА”. Освен традиционните организатори в него се включват сътрудници от отдел „Библиографско и информационно обслужване. Междубиблиотечно заемане” и отдел „Семантична обработка и регистрация” към Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

В рамките на изложението са представени водещи световни издателства за научна литература и електронни продукти в сферата на хуманитарните науки.

С презентациите се представят едни от най-старите европейски издателства De Gruyter и Brill, които предлагат богати дигитални колекции от електронни книги и списания в областта на египтологията, библeйските проучвания, археологията, историята на Стария свят, историята на Близкия изток, картографията, история на изкуството и др.

ProQuest представя своите нови, уникални за изследователите в областта на хуманитарните и социалните науки, продукти. Сред тях особено внимание заслужават Историческият дигитален архив на вестници от ХVIII век насам, сред които New York Times, The Wall Street Journal, Washington Post и др., както и колекцията от старопечатни книги на английски език.

Акцентът в презентацията на Alexander Street е върху богатите колекции с видео съдържание и върху новия административен портал, който позволява да се извършва задълбочен статистически анализ на данните от потреблението на продуктите.

Интерес прездизвиква и представянето на онлайн библиотеката CEEOL, която предлага богата колекция от пълнотекстови индексирани документи с високо научно съдържание, както и новите научни ресурси на EBSCO и Emerald в областите на хуманитарните и социалните науки, образованието, мениджмънта и библиотекознанието.

Издателство CIELA запознава участниците с нова и полезна информация в правно-информационната система, а AYA Msolutions – със свободата да се сканира.

Източници:

Международно изложение на научни издателства – http://www.lib.bg, 2015

Международно изложение „БИБЛИОСВЯТ: СОЦИАЛНИ НАУКИ И ХУМАНИТАРИСТИКА” – http://www.nationallibrary.bg, 2017

Вашият коментар