Академично издателство – Аграрен университет – Пловдив

Академичното издателство на Аграрния университет е създадено през 1994 г. Близо две десетилетия то неизменно обезпечава учебния процес с учебници, ръководства, учебни помагала и др., приоритетно осигурява кандидатстудентската кампания с кандидатстудентски справочник (ISSN 1314-2844), с Информационен пакет за учебните планове (ISSN 1314-2178), с тестове по биология, география и езикова култура, отпечатва множество различни формуляри и помощни материали, необходими в различните сфери на дейност на Университета, изпълнява външни поръчки.

Всяка учебна година след задълбочено обсъждане катедрите подават своите заявки за издаване на учебници, ръководства и учебни помагала. След тяхното обобщаване Академичният съвет на Аграрния университет гласува приемането на издателски план, който Академичното издателство изпълнява, спазвайки стриктно Правилника за издаване на учебна литература. Авторът (авторите) на учебниците и учебните пособия подписват договори за издаване, с което запазват авторските си права и издаваните учебници, ръководства и учебни помагала са без ДДС.

Голяма част от изданията на Академичното издателство може да се разгледат в Националния регистър на издаваните книги в България, в който издателствотосе включва през 2005 г. (http://www.booksinprint.bg/Publication/Search?SortBy=ISBN&searchCriteria=PublisherCode%3A978-954-517%3AAnd).

През юли 2005 г. на Академичното издателство на Аграрния университет са присъдени международен стандартен номер на книгата ISBN 978-954-517 за издателската му продукция и международен стандартен номер за периодични издания ISSN 1312-6318 (Print) за Сборника “Научни трудове на Аграрния университет”. Въвеждането на системата дава възможност за бърза и ефективна комуникация между издатели и потребители, улеснява обмена на издания и международното информационно сътрудничество.

От 2009 г. се издава научното списание „Аграрни науки” ISSN 1313-6577 (Print)), с което Аграрният университет завоюва нови позиции в научната общност на България. Списанието се реферира пълно в CAB Abstracts, в EBSCO Publishing, в AGRIS и частично в още 30 други бази данни на CAB International. Поддържа се и като електронен ресурс (http://www.au-plovdiv.bg/content.php?id=8).

От месец септември 2014 г. научните издания на Аграрния университет вече разполагат със собствени сайтове и са им присъдени международни стандартни номера за свободен достъп – ISSN 2367-5772 (Online) за списание „Аграрни науки” и ISSN 2367-5845 (Online) за годишника „Научни трудове на Аграрния университет”.

http://agrarninauki.au-plovdiv.bg/
http://nauchnitrudove.au-plovdiv.bg/

Повишените изисквания към качеството на учебния процес в Университета и издигането му на ново, по-високо равнище, с тенденция за достигане на европейските стандарти, рефлектират и върху работата на Издателството, като налагат високи критерии към продукцията от специализирана научна литература.

Академичното издателство има авторитета на коректен партньор за много външни клиенти:
– държавни предприятия и частни фирми;
– преподаватели от пловдивските висши училища (Университет по хранителни технологии, Технически университет – София, Филиал Пловдив, Медицински университет и др.;
– пловдивски издателства.

Стремежът на Центъра „Академично издателство” е да се развива и да се утвърждава като специализирано звено за издаване агрономическа научна литература в Пловдивския регион.

Източник: au-plovdiv.bg/centers.php?type=1&id=12

Вашият коментар